HomeGeschiedenisWegwijsWandelingOeteldonkCarnavalOptochtJeugdGastenboekLinks

HoofdrolspelersSymbolenEmblemenVolksliedPrins AmadeiroIn BeeldBruiloftAfscheidVolgende Carnaval

   

Oeteldonksche Club van 1882

Naar aanleiding van de “banvloek” van de bisschop, kwamen enkele carnavalsminnende jongeren bijeen in café Plaats Roijaal, dat toen gevestigd was in de straat Achter het Stadhuis. Daar smeedden zij een plan waarin iedereen zich zou kunnen vinden. Het doel was om carnaval voor ’s-Hertogenbosch te behouden en het idee was om dat te doen door het carnavalsfeest te veredelen, door er allerlei nieuwe elementen aan toe te voegen. Zij bedachten de formule van Oeteldonk zeker toen een mondaine stad 's-Hertogenbosch zou voor drie dagen omgedoopt worden in het dorp Oeteldonk. Iedere inwoner van de stad werd dan boer of "durske" en aan het hoofd een van de gemeente een “burgervaojer”' (Peer van den Muggenheuvel). Deze burgervaojer werd in 1882 voor het eerst groots ingehaald door de kersverse Oeteldonkers een gedenkplaat op de Wilhelminabrug herinnert aan dat feit. Op 1 oktober 1882 werd de Oeteldonksche Club opgericht om het initiatief uit te werken en te begeleiden en is één van de oudste carnavalsverenigingen van Nederland.

      

        

* De Hoofdrolspelers

:

Het feest dat elk jaar met volle overtuiging in Oeteldonk wordt gevierd, zou niet compleet zijn zonder de hoofdrolspelers die een prominente rol in het Oeteldonkse spel innemen. De één wat prominenter en meer op de voorgrond dan de ander, maar elk speelt een onmiskenbare rol in het geheel.

* De Symbolen

:

Het Oeteldonkse carnaval heeft ook enkel symbolen die voor het carnaval in Oeteldonk tot uitdrukking brengen.

* Emblemen

:

Al sinds 1964 geeft de Oeteldonksche Club van 1882 elk jaar een schildje uit, welke op de kiel genaaid kan worden. Tot en met 1996 was het embleem een eerbetoon aan een vereniging of gebeurtenis die dat jaar een jubileum te vieren hadden. Pas sinds 1997 is de insteek van het embleem om het thema van dat jaar te belichten. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen dat direct of indirect met het Oeteldonkse Carnaval te maken heeft. Het embleem / jaarschild is op zijn beurt weer een verwijzing naar het thema.

* Het volkslied

:

In 1884 geschreven door Driek Pakaon en gecomponeerd door Hannes Krassert, is een lofzang op Oeteldonk. Het is opgebouwd uit drie coupletten, waarvan in de praktijk meestal alleen het eerste wordt gezongen. Het wordt onder andere op zondagochtend bij de aankomst van de Prins door duizenden uitzinnige Oeteldonkers luidkeels meegezongen op het plein voor Oeteldonk Centraol. Uiteraard is het gepast voor de Oeteldonkse boeren en durkses om de pet / het hoofddeksel af te doen!

* Prins Amadeiro

:

Officieel: Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz, enz, enz. is gedurende het Carnaval de vorst van Oeteldonk.

* Oeteldonk in het

   Straatbeeld

:

Verspreid door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch komen we veel monumenten tegen waaruit blijkt dat de stad maar wát trots is op zijn durp Oeteldonk. De oplettende Oeteldonker kan de volgende monumenten tegenkomen bij het rondslenteren door de stad.

* De Oeteldonkse bruiloft

:

Op zaterdag 30 september 2006 de grootste bruiloft van de eeuw de Federatie van carnavalsverenigingen Oeteldonk van 1968 gaat samen met de Stichting Oeteldonkse Club van 1882. Na verzameling bij de café de Gouwe Sleutel gaat de vaandeldragers van de Oeteldonkse verenigingen samen met de muziek en de bruidspaar (Ron Michielsen «bruid» Rob van de Laar «bruidgom») naar het stadhuis.

* Afscheid Rob van de Laar

   van de Oeteldonksche

   Club

:

In het Theater de Amadeiro's op vrijdag 14 november 2008 het afscheid van Rob van de Laar als minister-president van de Oeteldonksche Club. Is door Burgemeester Rombouts hem de Cultuurpenning van de stad

's-Hertogenbosch uitgereikt en spelde de 55-jarige Bosschenaar de versierselen op, horend bij die gemeentelijke onderscheiding.

* Volgende carnaval

:

De datums van de komende carnavals.

         

WandelingHomeKijk ook eens op www.groetenuitdenbosch.nlWebsite informatieCarnaval

  

 

Foto's copyright © bij groetenuitoeteldonk.nl